Koktejly z vodného baru

K horúcim letným dňom neodmysliteľne patria osviežujúce kokteily a miešané drinky. Zvlášť zaujímavým zážitkom bolo pre nás ich popíjanie pri kúpaní vo vode s výhľadom na neďaleké svieže zelené svahy. Prinášame vám inšpiráciu na letné koktejly z vodného baru v moravskom Aqualand Moravia.

 

Transecco

Kombinuje jemnú chuť talianskeho vína, ktoré si v tuzemsku získava stále väčšiu obľubu a sladkého džúsu. Vôňa manga v kombinácii so šumivými perličkami vína navodí pocit, ako by ste práve ležali pod slnečníkom na piesočnatej pláži v Taliansku. Na prípravu Transecca potrebujeme:

Prosecco – talianske šumivé víno (1 dcl)

Mangový džús (1 dcl)

Ľad (kocky)

Limetku alebo mango na dekoráciu

 Postup: Niekoľko ľadových kociek, mangový džús a šumivé víno premiešame v šejkri a nalejeme do pohára, servírujeme ihneď, aby sa ľad neroztopil. Ako dekoráciu umiestnime na okraj pohára limetku alebo plátok manga.

 

 

TIP: Pekný efekt vytvoríme, keď okraj pohára potrieme limetkovou šťavou a namočíme v bielom kryštálovom cukre.

 

Mojito trikrát inak

Mojito je tradičný a celosvetovo obľúbený kubánsky kokteil, údajne bol tiež obľúbeným pitím spisovateľa Ernesta Hemingwaya. Jeho základom je čerstvá mäta, ktorá u nás rastie skoro na každej záhradke. K výrobe pravého kubánskeho Mojita budeme potrebovať:

 

biely rum (4cl)

limetku (pol limetky na pohár)

mätu (niekoľko vetvičiek s lístkami)

neochutenú minerálku

trstinový cukor (2 lyžičky na pohár)

ľad (kocky alebo drvený)

Postup: Do vysokého pohára dáme hnedý cukor, nakrájanú limetku a obe suroviny ľahko pomačkáme, aby limetka pustila šťavu. Pridáme mätu, ľad (ideálne je drvený), zalejeme rumom a dolejeme minerálkou. Ozdobíme lístkami mäty a kolieskom citróna. Podávame s hrubšou slamkou.

 

Určite k výrobe Mojita nepoužívajte iný ako biely rum, nechutilo by vám. Naopak, výborné netradičné varianty sú napríklad malinové Mojito (limetku a trstinový cukor doplníme malinami), skvelá je tiež kombinácia mäty s melónom alebo takzvané TwistedMojito, ktoré sa skladá z limetky, mäty, cukru a ľadovej drte ako u klasickej verzie, ale namiesto rumu sa používa vanilková vodka a trocha jablkového džúsu.

 

TIP: Malinové alebo melónové Mojito možno pripraviť aj vo forme osviežujúcej domácej limonády bez alkoholu, či vo forme ľadovej drte pre deti, stačí vynechať rum a pridať väčšie množstvo daného ovocia a ľadovej drte.

 

Gin Dream

 

Pokiaľ Vás už nudia kombinácia gin & tonic, a máte radi sladšie drinky, bude sa Vám drink s príhodným názvom Gin Dream pozdávať. Na jeho prípravu potrebujeme:

 

Gin (4cl)

Mangový džús a marhuľový džús (v pomere 1: 1)

Mango / iné ovocie na dozdobenie

 

Postup: Do pohára dáme gin, ktorý zalejeme vychladeným mangovým džúsom, chvíľu počkáme a potom sa pokúsime opatrne doliať podiel džúsu marhuľového tak, aby sa vrstvy nezmiešali a kokteil zostal dvojfarebný. Dozdobiť ho môžeme klasicky napríklad plátkom manga na okraji pohára a slamkou, alebo ovocným „špízom“ položeným na pohár.

 

Špíz jednoducho vytvoríme napichnutím rôznych druhov ovocia na špáradlo, najlepšie vyzerá kombinácia na kocky nakrájaného ovocia s hroznovými guličkami.

 

TIP: Podľa chuti možno použiť v podstate akúkoľvek kombináciu obľúbených džúsov, ideálne je, keď sa farby džúsov líšia a tvoria dvojfarebný efekt v pohári. Tento drink vyzerá veľmi pekne v pohári na Margaritu či inom pohári so stopkou.

 

Zdravá PinaColada

Kto by nepoznal obľúbenú a rokmi osvedčenú kombináciu ananásu a kokosu, ktorá k nám doputovala z karibských pláží. Dať si obľúbený karibský drink ale môžete aj bez výčitiek a bez alkoholu, na prípravu zdravej verzie pinacolady budete potrebovať:

 

1 plechovku kokosového mlieka (plnotučného)

350-500 gramov ananásu (nezabudnite si kúsok odložiť na dozdobenie pohárov)

veľkú hrsť ľadu

kokos na posypanie

Postup:

Všetky suroviny okrem kokosu na posypanie rozmixujeme v mixéri do jemnej konzistencie smoothie (asi pol minúty), servírujeme ihneď po vymixování, posypeme strúhaným kokosom a ozdobíme kúskom ananásu.